Warning: ob_start() [ref.outcontrol]: output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression' in /home/m/makeit/www/jepeblog/scripts/sb_utility.php on line 22

Warning: strpos() [function.strpos]: needle is not a string or an integer in /home/m/makeit/www/jepeblog/index.php on line 49
JEPEblog - Maud, kom tillbaka!
Maud, kom tillbaka! 
Den omöjliga backväxeln.

Det är när jag hör vår nuvarande näringsminister uttala förkortningen CSR (Corporate Social Responsibility), på amerikansk småländska, och förklara det med mänskliga rättigheter, som saknaden infinner sig brutalt. När Maud företrädde regeringen och sitt parti fanns energi och viljan. Nu hör jag bara plattityder från det politiska underbarnets mun. Platt, mycket platt, så platt att det inte finns.

Kom tillbaka, Maud!

Inte nog med kunskapsluckorna vad gäller CSR. Tidigare i veckan fick näringsministern för sig att det var trångt i Uppsala och Linköping, varpå idén föddes att även där anlägga trängselskattesystem, med kameror och allehanda övervakningsutrustning. Det är så urbota dumt att jag inte ens bryr mig om att bli matt.

Kom tillbaka, Maud!

Men det är omöjligt. Framtiden kan aldrig nås med backväxeln ilagd. När fel väg valts är det bara att med all kraft ta sig upp ur diket för att fortsätta färden framåt. Så, kom tillbaka med energin Maud, fast jag vet att det inte går.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Fransk valvaka 
Grandiost.

Den franska Tv-kanalen France2 slår på stort när det är dags för valvaka efter att väljarna har lagt sin röst i första omgången av det franska presidentvalet. Studion är enorm i flera nivåer och med så mycket platta skärmar att halva Asien må ha tömts på lysdioder. Stoltheten över att slå på stort går inte missta sig på när Frankrikes svar på Claes Elfsberg, David Pujadas, guidar oss genom sminkloger och kontrollrum. Upphetsningen och engagemanget från det stora spektaklet vibrerar i luften. En svensk valvaka får något av syföreningsmöte över sig i jämförelse.

Runt det stora bordet, som naturligtvis är en platt skärm, i studion samlas politiska talesmän, reportrar och statistiker. Det talas oavbrutet, när vi blandar bilderna från studion med reportrar ute i staden och i samhället. Vid de stora kombatanternas tillhåll finns kameramän på motorcykel redo att följa Hollande och Sarkozy när de ska bege sig till sina kampanjhögkvarter. Att regnet strilar är inget hinder. Motorcykeln lägger sig sida vid sida med Sarkozys stora Peugeot och försöker vid ett tillfälle när bilen står stilla att gå fram till den svarta rutan för att förmå presidenten att veva ned och fälla en kommentar. Men icke så. Från studion hörs tillropen Prudence, prudence! - Försiktigt, försiktigt, mitt i all upphetsning.

När det så står klart att Frankrikes svar på Sverigedemokraterna, Front National, har gjort ett för dem bra val, med närmare 20%, brister deras partiledare ut i glädjetal och förkunnar att detta är bara början, för att avsluta med att högljutt sjunga franska nationalsången - Marseillaisen. I nästa sekund utbryter agiterad diskussion i studion mellan en före detta minister och en anhängare av Front National. Programledarna sliter sitt hår för att få stopp diskussion som utspelar sig full duplex med de bägge pratandes rakt i munnen på varandra.

Den socialistiske Hollande är sammmanbiten med sina ledande 28% när han ses äntra festlokalen och scenen. Vid upptäckten av kameran klämmer har ur sig ett leende. Talet har en självgod karaktär där han tackar sina vänsterkollegor för deras framtida stöd samtidigt som han nästintill utropar sig till nästa president.

Sist, men inte minst, anländer Sarkozy i vanlig avslappnad stil för att direkt gå upp på scenen och tacka de sina samt direkt utmana ärkekombatanten, Hollande, på tre TV-sända debatter med tre ämnen istället för som tidigare uppgjorda en debatt. Nu fortsätter valkampanjen direkt, utan avbrott, för franska folket har rätt att få veta vad det är de väljer, basunerar Nicholas Sarkozy.

Medierna drar snabbt slutsatsen att Sarkozys presidentperiod är till ända. Personligen tror jag allt kan hända på de två veckor som återstår.

Första akten i dramat är utspelad. Nu sätts scenen för andra akten, vars crescendo nås den 6 maj. Då kan vi åter se fram emot en grandios fransk valvaka.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Mera Titanic 
Efterbörden av Titanicveckan.

Förförra veckan, Titanicveckan, virvlar upp aktiviteten runt fartyget, runt de omkomna och runt de överlevande, där jag råkar vara släkt med en av 34 svenskar som klarade sig från att följa med fartyget i djupet.

Titanicmannen har nu pågått i snart tre år och växer alltjämt.

Det började som en kategori här på bloggen och växte vartefter till en egen blogg. Det är där det händer nu. Gå därför till titanicmannen.se för att se det senaste om Carpathia, inslag på arabiska och mycket mera.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Nokia för 11439 kronor 
Äggkorgarna.

I ett blogginlägg från oktober 2010 beskriver jag det som händer nu 18 månader senare i telefonernas värld.

Nokia förlorar miljarder. Chefen vill spara sig fram. Säljchefen avgår. Få köper de nya fina smarta telefonerna. När jag söker på nätet finner jag att en stor distributör har prissatt Nokias senaste smarta telefon, Lumia 900, till ett styckepris om 11.439 kronor. För den summan får jag 10 stycken Huawei-telefoner.

I det läget kommer den ständiga frågan - Vad håller dom på med? Har dom inte fattat nånting?

Lugnt lutar jag mig tillbaka för att se på när sagan från 1990-talets början spelas upp på nytt. Då var det IBM som trodde att folk var intresserad av OS/2, Microchannel och Token Ring, för dyra pengar, mycket dyra pengar. Men folket hade upptäckt, efter att Apple introducerat fönster och mus, att nåt snabbfotat företag från Redmond gjort nåt som kallades Windows, till lågt pris. Dessutom kunde folket kopiera detta Windows utan några hinder, varpå spridningen, volymerna växte och andra började göra nyttiga program för Windows.

Hur det gick med OS/2 vet vi idag. IBM hade inte lagt alla äggen i samma korg, så de kunde leva vidare på stordatorer och strategiskt göra en omställning från hårdvara till mjukvara och senare tjänster.

Så nu undrar vi hur den nutida sagan ska utspela sig. Har Nokia och Microsoft flera äggkorgar och faller innehållet folket i smaken?


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Äntligen, licensen som blir skatt 
Begreppsförvirring.

Som jag väntat. Som allt annat är TV-licensen, som är en avgift från Radiotjänst, bara en tidsfråga. En fråga om när den försvinner och ersätts av nåt annat. Åren går, orden sjunker bort med tiden, licensen, den ständiga licensen, är hotad till livet.

En licens är per definition en nyttjanderätt, alltså en rättighet att använda och konsumera något. Med tiden förvandlades licensen till en avgift, som det var lag på att betala om man innehade en TV-mottagare. Med samma tid sjönk TV-mottagaren och blev en platt skärm. Helt platt, så platt att mottagaren var osynlig. Men om jag tittade på Allsång på skansen på datorn, via internet, kopplad till den stora platta skärmen, som vissa kallade för TV, då sa inte lagen nåt om att jag behövde betala licensen, som var en avgift. Och även utan TV-mottagare fick jag hela radioutbudet utan att betala något till företaget, som ägs av staten och kallas Radiotjänst. Förvirrat, totalt förvirrat.

Så äntligen kommer förslaget om att ta pengarna till Sveriges Radio och Sveriges Television via samma debiteringssystem som våra skatter betalas med. Äntligen rationaliseras de statliga kontrollanterna bort. Istället betalar alla skattebetalare för det som redan är vår gemensamma, vår publika tjänst, vår public service, som vi alla konsumerar i någon form.

Äntligen händer det, åtminstone ett reellt förslag. Nu återstår att se om begreppsförvirringen av TV-mottagare, licenser och avgifter kan elimineras och fakturan från Radiotjänst arkiveras en gång för alla.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Franskt presidentdrama 
Slutet på första akten.

Om fem dagar, på söndag, är det dags för den första omgången i det franska presidentvalet, ett val så franskt det nånsin kan bli med all den dramatik som sig bör för att få den energi som kännetecknar hexagonens själ.

Den slugaste kandidaten, Nicholas Sarkozy, vilar inte på hanen. Trots ett till synes allmänt missnöje med den sittande presidenten ångar han på oförtrutet i sin kampanj, vald att kallas La france forte (det starka Frankrike). Stormöten och nya förslag duggar tätt när han eldar massorna. Under sina år vid makten har han kommit att liknas vid en Duracellkanin. Ständigt i farten, snabb med att agera när något allvarligt händer, som när morden i Touluse nyligen begicks, då han var på plats omedelbart.

Den socialistiske Hollande gör allt för att visa styrka. Valkampanjens slogan C'est maintenant (det är nu) vill signalera ett ödesval. Men samma energi som Sarkozy lyser med sin frånvaro. Opinionsundersökningarna säger fyra dagar före första valomgången att Sarkozy och Hollande har 27% stöd vardera. Dött lopp. Därefter kommer tre kandidater som har runt 15%, såsom Bayrou och Le Pen. Till råga på allt visar undersökningarna rekordhöga siffror för osäkra väljare på 35%, vilket lockar kampanjmakarna till att ta till alla medel för att påverka.

Eftersom ingen kandidat lär få över 50% i första omgången, kommer en andra valomgång att hållas mellan de två kandidater som får störst stöd, vilket lär komma att vara Sarkozy och Hollande. Då kan de franska stridstupparna brista ut i total galenskap, där allt blir tillåtet. Strategi och taktik blir de dramaturgiska komponenter som ska bilda handlingen i den andra akten av det presidentiella teaterstycket.

Redan nu har Sarkozy börjat flirta med Bayrous stödjare genom att indikera att om Sarkozy blir president så kan Bayrou komma att bli minister. Snacka om lockbete och muta. Nu uppkommer undran över vad Hollandes motdrag ska bli. Övriga Europa är tämligen tysta och sitter på läktaren för att spänt se på hur det franska folket och dess presidentkandidater ska agera.

På måndag, den 23 april, vet vi hur det ser ut inför andra valomgången och vi kan åter bänka oss inför andra akten vars crescendo ska utspelas den 6 maj i detta mycket franska presidentdrama.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Titanicveckan forsätter 
Efter förlisningen.

Förra veckan var en massmedial uppladdning inför det crescendo som utbrött natten mellan lördag och söndag i helgen som var. Den stora förlisningen gav eko över hela världen och i all media. Katastrofen har inträffat, men historien är inte slut.

Även denna vecka forsätter berättandet på titanicmannen.se med vad som hände efteråt.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Dubbdäcksavgift - stölleprov i repris 
Otroligt.

Med utgångspunkten att allt är farligt och farligheter måste till varje pris undvikas har någon fått för sig att dubbdäck är farliga samtidigt som någon annan fått för sig att åka bil är farligt och en tredje som fått för sig att dubbdäck betyder säkerhet. Motsägelserna och dödsångesten slår ut logiken.

När logiken faller kan man vänta sig vad som helst, har jag lärt mig. Ändå sitter jag och ser på TV'n och känner att min underkäke faller nedåt i ett storgapande läge. Det tar några sekunder innan jag återfår sansen, rätar på mig och lyssnar vidare.

Som om filmen spelades upp ånyo ser jag en till synes friskförklarad tjänsteman i TV-rutan som med allvar i blicken förklarar att man skulle kunna sätta upp mikrofoner på de stativ där kamerorna redan sitter som läser av våra registreringsskyltar på fordonen för att debitera trängselavgiften som förvirrat kallas skatt. Mikrofonerna skulle då kunna avlyssna varje bil och räkna ut om bilen har dubbdäck eller ej samtidigt som registreringskylten läses av och en kontroll i registret för dubbdäcksavgift kunde göras. Den som då inte har betalat sin dubbdäcksavgift skulle raskt få en faktura på en avgift som skulle kunna kallas skatt.

Jag häpnar fastän jag inte borde. Samtidigt är jag glad eftersom jag tar häpnadsreaktionen som ett friskhetstecken. Jag reagerar.

Året var 2005. Annika Billström hade lovat att trängselskatt inte skulle införas i Stockholm. Göran P körde över å det grövsta och kohandlade med företrädare i ett miljöreligiöst förvirringstillstånd. Transponders, orimliga betalningstider, svindyra system och mycket mera accelererade 2000-talets största stölleprov, som Emils pappa skulle sagt, i samma takt som Göran P förlorade regeringsmakten vid nästa val.

Med glömskan makt över förnuftet är signalerna tydliga. Det är på gång igen. Det är dags för stölleprov i repris.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Titanicveckan 
En gång i livet.

Det är bara en gång som 100-års minnet av Titanic inträffar. Kommande natt mellan lördag och söndag ska skeppet krocka med isberget och den mest omtalade fartygsolyckan inledas för att övergå i ohyggliga uppleveler och scener.

titanicmannen.se och på Twitter-flödet twitter.com/JerkerP kommer dagligen händelserna skildras, oftast ur den överlevande John Charles Asplunds perspektiv.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link
Det okontanta bankbesöket 
Pengar.

Jag har varit på banken. Jag hade pengar med mig, kontanta pengar, sedlar med Linné på, sådana där som jag har haft i 55 år för att betala saker med.

Tjejen i kassan verkade inte ha sett sedlar förr, då förskräckelsen spreds i henne ansikte när jag gav henne kuvertet med 140 hundralappar. Hon fick tillkalla en kollega, som med misstänksam attityd frågade mig om var pengarna kom ifrån, samtidigt som han hänvisade till ett EU-direktiv. Sen ryckte han fram en blankett för "Avtal för uppräkning av dagskassor..." på vilken han manuellt skrev koden till en bankbox. Sen kom han på den briljanta idén att fråga om jag är kund i banken, varpå jag får tillfälle att berätta att jag varit Handelsbanken trogen i 25 år och inte haft några problem med det.

Några sekunder efteråt dyker det upp en fetlagd bankdirektör, som vore han bilförsäljare, från de bakre regionerna av kontoret, på väg till lunch. Han närmar sig bankdisken och tittar på mig och skrockar med hela sin kroppshydda och säger "så mycket pengar, då borde du pensionsspara istället". Då jag lärt mig att inte bli arg vid fel tillfälle, ler jag mot honom, klappar honom på axeln och säger med lutat huvud leende "du menar att jag skulle stoppa in stålarna i finansbranschens svarta hål". Han tycker det är kul och skrattar bara och går vidare. Jag börjar nästan få en känsla av att jag befinner mig på Swedbank fastän det är ett Handelsbankskontor.

För att vara konstruktiv säger jag att kan ta emot blankett för avtal, men för denna gång vore det bra om banken ville ha den stora ödmjukheten att ta emot mina pengar och placera på mitt konto. Det går tjejen och killen med på och jag får ett kvitto. Det är aldrig tal om någon avgift.

14 dagar senare dyker det upp en avgift på 105 kronor på mitt konto med tilläggstexten "uppräkning dagskassa". Jag anar att det har med det 14 dagar tidigare avlagda bankbesöket, vilket bekräftas när jag påtalar avgiften för min bank, det riktiga bankkontoret på annan ort, där jag är kund fastän jag aldrig besöker bankkontoret. De tar genast bort avgiften, utan protest. Det vet och förstår och har förmågan att se kunden.

Med detta är jag kontant (franska: contant = nöjd) med banken, mitt bankkontor på annan ort, medan den besökta banken får finna sig i att själva ha skapat sig en okontant kund, som har kontanter.


[ Lägg till kommentar ]   |  [ trackbacks 0 ]   |  permalink  |  related link

Tillbaks Nästa